WO2 in Hoensbroek - Purple Heart Medal Memorial Plaque

Op zondag 26 januari 2020 ben ik naar een Purple Heart Medal Memorial Plaque gelopen in de Grubbenlaan in Hoensbroek. 

                Deze plaque is ter nagedachtenis aan Charlie T. Hudson, die tijdens de bevrijding in 1944 op deze locatie is gesneuveld.

In Hoensbroek, tussen de Hommerterweg, Akerstraat, Kastanjelaan en de Grubbelaan, lag in 1944 de commandopost van een afdeling luchtafweer van het Amerikaanse leger: 559th Anti Aircraft Artillery (Automatic Weapons) Battalion. Zij hadden de opdracht het hoofdkwartier van het XIIIe Amerikaanse Legerkorps te beschermen, dat in het centrum van het dorp lag.

Op 16 december 1944 vond net na 23.00 uur een Duitse luchtaanval plaats in een zone tussen de Hommerterweg en de Staatsmijn Emma. De Duitse vliegtuigen lieten ongeveer 500 kleine fragmentatiebommen vallen, de reeks explosies, gevolgd door een regen van granaatscherven, die verschillende slachtoffers veroorzaakten bij de Nederlandse burgers en Amerikaanse soldaten in het gebied. Tec 5 Charlie T. Hudson werd gedood tijdens de aanval terwijl vijf andere leden van zijn eenheid zwaar gewond waren.

Hudson werd tijdelijk in Margraten begraven. In 1949 keerde zijn lichaam terug naar huis in de staat Virginia, waar hij definitief ter rustte werd gelegd op de Danville National Cemetery. Ter nagedachtenis aan Charlie T. Hudson werd in 2005 de plaquette onthuld.

 Ik heb deze locatie aangemeld op de website van Traces of War:   https://www.tracesofwar.nl/sights/127265/Purple-Heart-Medal-Plaquette.htm 

Bronnen: 
https://vergetenhistorie.home.blog/2019/01/08/het-verhaal-van-een-soldaat/  
http://ww2insouthlimburg.nl/gemeente/hoensbroek 
Graf van Charlie T Hudson:  https://nl.findagrave.com/memorial/3267554/charlie-t-hudson 
Graf van Charlie T Hudson: Charlie T Hudson 1923 - 1944 BillionGraves Record

 

Terug naar WOII