Stampot andijvie maar dan anders
Het originele recept is afkomstig van Chefkeluc op Instagram. Heerlijke andijvie stampot maar dan anders (met gehaktballen).
Ingrediënten
Portie voor 4 personen
- 1.5 kilo kruimige aardappelen
- 500 gram andijvie
- 2 uien
- 2 appels
- 1 el suiker
- 1 tl kaneel
- 3 el Balsamico azijn
- 1 el mosterd
- 2 el kruidenkaas
- 500 gram half om half gehakt (of rundergehakt)
- 1 ei
- 2 beschuiten
- 1 tl nootmuskaat
- 1 el bloem
- 250 ml (koude) runderbouillon
- Peper zout
- 150 gram spek in blokjes
Bereidingswijze
Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: ca 120 minuten.
- Begin met het schillen van de aardappelen, snijd in kwarten, was mdeze even kort en breng in een pan met koud water aan de kook.
- Snijd ondertussen de uien in halve ringen en de appels in kleine stukjes.
- Fruit de uien aan in een pan met een klontje roomboter en voeg na 5 minuten de appels toe.
- Als je de appels hebt toegevoegd, bak je deze 2 minuten mee en dan voeg je de suiker, kaneel en balsamico azijn toe en bak dit nog 3 minuten op laag vuur mee en zet ze dan aan de kant.
- Bak ondertussen de spekblokjes krokant en zet ook deze aan de kant.
- Meng het gehakt met de nootmuskaat, beschuiten, het eitje en goed peper en zout en kneed er 4 ballen van (ongeveer 125 gram per gehaktbal).
- Bak deze rondom bruin aan in een pan met flink wat roomboter.
- Ondertussen kun je de aardappels afgieten en samen met de mosterd, kruidenkaas, andijvie, peper en zout stampen tot fijn.
- Voeg dan de gebakken uien, appels en spekjes toe en roer door.
- Als de ballen rondom bruin zijn na ongeveer 10 minuten leg je ze op een bord en maak je in de pan een simpele jus door een eetlepel bloem er bij te doen en dit 1 minuutje rustig mee te bakken.
- Roer door met een garde en voeg vervolgens de KOUDE runderbouillon toe en kook in tot een jus.
Eet smakelijk!!
Bekijk hieronder het filmpje van Chefkeluc op Instagram: