Hasselback Aardappels met (kruiden)boter en Bacon
Het originele recept is afkomstig van de website allrecipes.nl, zie ook bronvermelding.
Ik heb het recept aangepast en i.p.v. kaas en paneermeel heb ik kruidenboter en bacon gebruikt. Dit Zweedse gerecht komt van 'Hasselbacken', het restaurant in Stockholm waar het voor het eerst werd geserveerd. De gekruide aardappels zijn krokant van buiten en lekker zacht van binnen.
Ingrediënten
Portie voor 4 personen
- 4 grote (250 gram) aardappelen
- 2 eetlepels boter, gesmolten (ik heb kruidenboter gebruikt)
- 2 eetlepels fijngeraspte Pecorino Romano
- 1 eetlepel paneermeel
- Zout en peper
- Bacon (mijn variant)
Bereidingswijze
Voorbereiding: 20 minuten | bereiding: 55 minuten.
De oven voorverwarnen op 220ºC/gasstand 7.
- De aardappels schillen (ik heb ze goed gewassen en met schil gebruikt) en in een kom met koud water leggen.
- Leg een aardappel in een grote houten of metalen lepel.
- Maak met een scherp mes inkepingen in de aardappel, ongeveer 3-6 mm van elkaar af, maar sij de aardappelen niet helemaal door (de lepel houdt als het goed is je mes tegen).
- Je kunt ook een satestok aan de onderkant, in de lengte van de aardappel steken om te voorkomen dat je deze helemaal doorsnijdt.
Ik heb tevens een schijf afgesneden aan de onderkant zodat de aardappel goed blijft liggen. - Leg de aardappel weer in koud water en herhaal dit met de andere aardappels.
- Als alle aardappels ingesneden zijn met de gesneden kant naar boven in een ondiepe overnschaal of kleine braadslee leggen.
- De helft van de boter erover verspreiden (met een kwast) en op smaak brengen met zout en peper. Ikzelf in in de inkepingen strookjes dunne Bacon gedaan.
Snijd hiervoor reepjes van 2 - 3 cm breed, stop deze in de eenkeping, met de achterkant van een mes kun je deze verder in de inkeping duwen. - 35 - 40 minuten in de voorverwarmde oven bakken.
- Uit de oven halen en de resterende boter erover verdelen.
- Strooi kaas en peneermeel over de aardappels en nog wat zout en peper.
- Terugleggen in de oven en nogmaals 20 minuten bakken tot de aardappels mooi bruin zijn.
(ikzelf heb de kaas en paneermeel weggelaten en de aardappels nogmaals met (kruiden)boter ingesmeerd.
Bron: http://allrecipes.nl/recept/531/print-vriendelijk.aspx