Frietje stoofvlees
Het originele recept is afkomstig van Chefkeluc op Instagram. Heerlijke stoofvlees voor bijvoorbeeld frietjes (of wortelstampot).
Ingrediënten
Portie voor 1 pan (4 porties)
- 1 kilo stoofvlees (bijvoorbeeld sukade- of runderriblappen, alternatief is runderschenkel).
- 2 uien gensippert
- 4 tenen knofloo
- 50 gram roomboter
- 2 el olijfolie
- 70g tomatenpuree
- 2 flesjes donker bier dier jij graag drinkt (2x 30cl, bijvoorbeeld van Alfa Bier)
- 1 liter runder bouillon
- Takjes tijm (10g)
- Takjes rozemarijn (10g)
- 3 laurier blaadjes
- 2 lange ontbijtkoeken (2 pajes gesneden ontbijtkoek)
- 2 el mosterd
- 1 kilo vastkokende aardappels (voor de frietjes)
- 2 liter Frituurolie voor de frituurpan
Bereidingswijze
Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: ca 120 minuten.
- Snij het vlees in redelijke grote vierkanten en bak in 2 delen aan in een grote stoofpan met de boter en olijfolie.
- Doe dit voor een korte tijd in een hele heette pan, er moet een mooi kleurtje op het vlees komen maar het is belangrijk dat het vlees van binnen nog rood blijft en niet taai wordt.
- Haal het vlees uit de pan en voeg vervolgens de uien en knoflook (beiden gesnipperd) toe.
- Fruit 3 minuten aan en voeg de tomatenpuree toe.
- Bak de tomatenpuree 1 min mee en blus af met de 2 flesjes bier (bruin bier).
- Verwarm het bier kort mee en voeg dan het vlees weer toe samen met de runderbouillon en de kruiden (tijm, rozemarijn en laurierblaadjes) en breng aan de kook.
- Als het kookt zet je de pan op een heel laag vuurtje zodat het niet kookt maar rustig pruttelt.
- Voeg nu ook de ontbijtkoeken met mosterd toe en pruttel tot dat het vlees uit elkaar valt
- Doe dit zonder deksel zodat het vocht verdampt en de stoof indikt
- Dit kan in sommige gevallen al binnen 2 uur gebeuren maar duurt meestel rond de 3/4 uur
- Als het een hele dag op staat valt het nog malser uit elkaar, zorg er voor dat het niet aanbakt en voeg zo nodig telkens een klein beetje bouillon toe
- Als je er zelf frietjes wilt bij maken, was de aardappels dan goed. Snij ze in plakjes en vervolgens in frietjes.
- Frituur voor op 150 graden voor 6 minuten, haal uit de pan, warm de pan op naar 180 graden en frituur af tot dat ze mooi goudbruin en krokant zijn, eet smakelijk!
Bekijk hieronder het filmpje van Chefkeluc op Instagram: