Boerenkoolstampot met worst en spekjes

Het originele recept is afkomstig van Chefkeluc op Instagram. Heerlijke boerenkoolstampot met worst en spekjes.

Ingrediënten

Portie voor 4 porties (3 tot 4 personen)

  • 1 Kilo kruimige aardappelen
  • 300 gram boerenkool
  • 1 el mosterd
  • 125 gram kruidenkoomkaas light
  • 1 tl nootmuskaat
  • 3 middelgrote uien
  • 1 klontje roomboter
  • 1 el suiker
  • 3 el balsamico aijn
  • 1 rookworst
  • Circa 100 gram Gruyere kaas
  • Circa 150 gram spekblokjes

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: ca 40 minuten.

  1. Schil de aardappelen en snijd deze in kleine gelijkmatige blokjes.
  2. Breng de aardappelen met koud water en wat zou aan de kook, kook de aardappelen totdat ze door en door gaar zijn.
  3. Breng nog een pan met water aan de kook (voor de boerenkool).
  4. Bak ondertussen de spekblokjes krokant in een bakpan en laat deze uitlekken op een keukenpapiertje.
  5. Als de pan met water kookt, kook je daar de boerenkool gaar in circa 20 minuten (tip als je een grote pan hebt dan kun je de boerenkool ook met de aardappelen samen koken).
  6. Schil en snijd vervolgens de uiten in halve ringen en bak deze totdat ze glazig zijn. Gebruik hiervoor de pan van de spekjes (verwijder een beetje van het spek vet en voeg de boter toe).
  7. Na 5 minuten bakken voeg je de suiker en balasamico azijn toe en bak dit nog 5 minuten op een heel laag vuurtje mee.
  8. Verwarm nu de oven voor op 230 grane.
  9. Als de aardappelen en de boerenkool gaar zijn, giet je ze af en doe je samen in de grootste pan en voeg dan ook de mosterd, roomkaas, nootmuskaat en de gebakken uien toe.
  10. Breng het geheel op smaak met peper en zout en stamp alles tot een smeuige puree zonder stukjes harde aardappel.
  11. Doe de stampot in een ovenschaal, top af met de spekjes, in plakjes gesneden rookworst en grof geraspte (gruyere) kaas en bak voor 10 min in de oven (of totdat de kaas gesmolten is).
  12. Serveer met een jus en eet smakelijk.

 

  Terug naar index recepten