Bezoek aan fort Eben-Emael (B)

Onlangs heb ik een bezoekje gebracht en fort Eben-Emael, net over de Belgische grens onder Maastricht. Helaas was deze gesloten en dus was er geen rondleiding. Via familie had ik al eens van dit fort gehoord. Desondanks was het een leuke bezichtiging, wat is het een groot fort zeg. Binnenkort hoop ik alsnog een bezoek te brengen en deel te nemen aan een excursie, dan zal ik deze post bijwerken.

ingang fort eben emael

Het bewapende fort werd bekend doordat slechts een paar Duiste paratroepers binnen 15 minuten overmeesterd. Eben-Emael is een reus onder de forten. Verspreid over een oppervlakte van 75 ha (150 voetbalvelden) liggen 17 bunkers van uiteenlopende types die ondersteund werden door verschillende andere werken. Totale vuurkracht: 2100 kg. per minuut. 

Het fort is uitgegraven in een mergelheuvel met behulp van ervaring uit de mijnbouw. Grofweg gesteld bestaat het plan van het fort uit een driehoek met een basis van 750 meter en een hoogte van 950 meter. De totale oppervlakte van het militair domein van het fort besloeg 75 ha of 150 voetbalvelden.

Wordt vervolgd!

fort eben emaelgepantserde geschutskoepel

Bezoek website Fort Eben Emael

Bron teksten Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_Eben-Emael 

 

terug naar WOII