Bezoek aan Ludendorffbrug - Remagen (D) - 27-05-2017
Op 27 mei 2017 heb ik een bezoek gebracht aan Remagen om de Ludendorffbrucke te bezichtigen. Al geruime tijd wilde ik dit een keertje doen alleen was het er nog niet van gekomen. Vandaag er naar toegereden. Na een rit van ongeveer 1,5 uur was ik in Remagen. Je kunt vlakbij een school parkeren en dan is het een klein stukje lopen.
De Ludendorffbrug (ook wel Brücke von Remagen genaamd) van Remagen ligt aan review de Rijn in het westen van Duitsland. De brug is gebouwd tijdens de eerste wereld oorlog en is bekend geworden doordat hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vrij ongeschonden en dus bruikbaar, in handen van de geallieerden viel. De brug was bedoeld om de Duitse troepen en voorraden snel over de Rijn naar het westelijk front te kunnen transporteren.
De brug was de laatste intact zijnde brug over de Rijn, en werd op 7 maart 1945 door soldaten van de Amerikaanse 9e pantserdivisie ingenomen (zie Operatie Lumberjack). Diverse pogingen van de Duitsers om de brug te verwoesten bleven zonder succes. Op 17 maart 1945 stortte de brug echter plotseling in. In de overblijfselen van de brug is tegenwoordig een museum gevestigd. De strijd om de brug is in 1969 verfilmd in de film The Bridge at Remagen.
Ik had het geluk dat ik met een gesloten groepje met gids mocht meelopen en heb zo veel extra informatie meegekregen. Het verhaal van de Film "THE BRIDGE AT REMAGEN bijna een Brug te Ver" strookt niet met hetgeen er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. De brug wordt aan het begin van de film opgeblazen en stort dan in de rivier, echter in werkelijk is de brug niet ingestort doordat deze opgeblazen is. De Duitsers wilde de brug wel opblazen maar ze hadden niet voldoende en de juiste springstof voor handen. De Brug is om die reden door zowel de Duitsers alsook door de geallieerden gebombardeerd. Tijdens de bombardementen zijn veel Duitse slachtoffers gevallen mede ook omdat de bommenwerpers op grote hoogte hun lading hebben gedropt.
De Duitsers probeerde tot 3x toe de brug op te blazen, maar dit lukte niet. Een wanhopige poging om het lont handmatig aansteken lukte wel en de lading ontplofte, maar de brug was nog steeds in takt. Tussen 10 en 11 maart hebben de Amerikanen de brug in handen gekregen en konden ze oversteken. Er werden daarnaast diverse pontonbruggen gemaakt waarmee het materiaal de Rijn over kon. De oprij mogelijkheden van de Ludendorffbrücke waren tijdens eerdere gevechten tot ontploffing gebracht waardoor de tanks niet via de brug aan de overkant konden komen.
Op 17 maart is de brug tijdens de herstelwerkzaamheden alsnog ingestort, waarschijnlijk door drukverplaatsingen, veroorzaakt door de geallieerde artillerie. Men was op die dag namelijk nog volop bezig met beschietingen. De brug is daarna nooit meer hersteld maar medio 1948 opgeruimd. Later is er in de Westkant een museum ingericht dat ik op 27 mei dus bezocht heb. De Oostkant is dicht gemetseld.
Het Museum maar ook de omgeving hebben indruk op me gemaakt en ik vond het een bezoek waard.
Lees meer over Remagen op Strijdbewijs website
Mijn foto's bezoek Ludendorff Brücke Remagen
Een filmpje van de Ludendorff Brücke
Bezoek website museum Ludendorf Brücke
Bron gedeelte van deze tekst: Wiki Pedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ludendorffbrug